Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. We betalen meer voor gas en stroom, dankzij Donald Trump en Groningen

Vrijwel alle energieleveranciers verhogen de tarieven voor stroom en gas per 1 juli. Klanten die kiezen voor een variabele prijs die eens per halfjaar wordt aangepast betalen tot 64 euro meer op jaarbasis. Dat heeft prijsvergelijker Pricewise berekend op basis van een standaardverbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas per jaar.

“De afgelopen maanden zijn de handelsprijzen voor kolen en gas gestegen. Dat heeft onder andere politiek-economische oorzaken, zij het direct of indirect. Zoals de ‘afgeknepen’ gaswinning in Groningen, waardoor Nederland meer moet gaan importeren. Maar ook Donald Trump die de deal met Iran vaarwel zegt en de politieke onrust in Venezuela. Dit zorgt allemaal voor onrust op de markt”, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise.

2. Prijs ethereum schiet omhoog – ‘cryptomunt is geen belegging’

Een topfunctionaris van de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft de prijs van ethereum een zetje gegeven.

William Hinman zei donderdag op een conferentie van Yahoo Finance dat hij het handelen in de digitale munt niet ziet als een effectentransactie, zoals bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Dat betekent dat ethereum ook niet onder het toezicht van de SEC valt en strengere regelgeving vermoedelijk uitblijft.

Ethereum steeg donderdagavond 7 procent na de uitspraak en is nu weer meer dan 500 dollar waard.

3. Vakbond FNV heeft het gehad met de 'uitknijpbaantjes' van Deliveroo

Vakbond FNV sleept maaltijdbezorger Deliveroo voor de rechter. Volgens de FNV is de constructie waarmee het van oorsprong Britse bedrijf alleen nog maar met zzp'ers werkt onwettig.

"De riders van Deliveroo hebben recht op een cao met een goed loon. De uitknijpbaantjes die de bezorgdienst nu hanteert zijn zwaar fout", stelt bondsbestuurder Willem Dijkhuizen.

4. Volgende stap op weg naar handelsoorlog: EU slaat terug, Trump treft China

De regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten hebben unaniem ingestemd met een plan om voor 2,8 miljard euro aan heffingen op te leggen aan Amerikaanse producten als sinaasappelsap, bourbon whisky, spijkerbroeken en motorfietsen. Dat is een reactie op de staal- en aluminiumheffingen die president Trump begin deze maand heeft ingesteld.

Lees in dit verband ook: Europese importheffingen op Amerikaanse bourbon en motorfietsen: zit daar een anti-Trump-boodschap achter?

Intussen staat president Donald Trump op het punt om voor 50 miljard dollar aan importheffingen voor Chinese producten daadwerkelijk in te voeren, aldus persbureau Bloomberg.

5. Brexit: geen harde grens met Ierland betekent boterzachte Brexit

Afgelopen dinsdag heeft het Britse Lagerhuis een amendement aangenomen dat het bijzonder lastig maakt om twee dingen te verenigen: geen verandering in de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland én de wens van de Britse regering om uit de Europese douane-unie en de interne markt te stappen. Het amendement stelt dat er in de praktijk niets mag veranderen aan de Ierse grens.

Daarmee hebben Britse parlementariërs die voor een 'zachte' Brexit zijn een sterk wapen in handen om af te dwingen dat het VK in de douane-unie blijft.

6. Google koopt flinke lap grond in Noord-Holland

Google heeft 70 hectare land gekocht in Middenmeer in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Het technologiebedrijf wil daar net als in Eemshaven een datacentrum neerzetten en beslist daar binnenkort over. Microsoft heeft ook al een datacentrum in Middenmeer.

7. Snap komt met alternatief voor inloggen met Facebook

Snap Inc. komt met de privacyvriendelijke dienst SnapKit om je aan te melden bij andere apps. Met de slogan "Jouw privacy staat op één. Punt." gaat Snapchat de strijd aan met 'Inloggen met Facebook'.


Volgens Snap wordt na het aanmelden geen lange lijst met persoonlijke informatie als mailadressen, vriendenlijsten en locatiegegevens gedeeld, maar alleen de gebruikersnaam en een 'bitmoji', een persoonlijk poppetje dat op je lijkt.

8. Kabinet piekert er niet over om belang in KLM te verkopen

D66-Kamerlid Jan Paternotte wil dat Nederland en Frankrijk hun belang in Air France-KLM verkopen, zo schreef hij donderdag in een opiniestuk in het FD. De Nederlandse overheid bezit 5,92 procent van de aandelen KLM, de Franse staat heeft 14,3 procent van Air France in handen. Zonder bemoeienis van de overheid zou de luchtvaartmaatschappij beter in staat zijn om het arbeidsconflict met de piloten op te lossen.

Minister Hoekstra ziet niets in dat voorstel, laat hij weten bij BNR: "We hebben een klein belang in KLM en dat hebben we niet zonder reden."

9. WK: de opvallende handdruk van Poetin en Saudische kroonprins

Na de 5-0 overwinning van gastland Rusland in de openingswedstrijd tegen Saudi-Arabië en de veelbesproken middelvinger van zanger Robbie Williams barst het WK voetbal vandaag echt los.

Op het politieke vlak is er ook het nodige te beleven. Rusland gebruikt het evenement voor politieke doeleinden en heeft kosten noch moeite gespaard de wereld met een aantal waanzinnige stadions te presenteren. Bekijk ook de opvallende handdruk die president Vladimir Poetin in de Saudische kroonprins Mohammed bin Saman uitwisselden.
 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!